Lukijat

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Tärkeimpiä vitamiineja ja kivennäisaineita raskaana olevalle


Kyselin minun ravitsemustiedettä opiskelevalta ystävältäni raskaudenaikaisesta ruokavaliosta, ja hän vastasi kirjoittaen tällaisen jutun. Iso kiitos hänelle!




Tärkeimpiä vitamiineja ja kivennäisaineita raskaana olevalle


D-vit ja Magnesium
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) suosittelee D-vitamiinilisän käyttöä koko raskausajan. Riittävä annostus yleensä on 20-30 mikrogrammaa. Painoindeksi ja kehonkoostumus on todennäköisesti syytä ottaa huomioon, sillä runsas rasvamassa heikentää D-vit hormoninkaltaisia vaikutuksia elimistössä. Toinen tärkeä seikka on huolehtia riittävästä magnesiumin saannista. Tutkimusten mukaan riittävä magnesiumin määrä kehossa mahdollistaa D-vitamiinin aktivoitumisen sellaisiin biologisiin muotoihin, että se voi säädellä kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaa muiden toimintojen ohella.
Terveellinen, monipuolinen ja suosituksia mukaileva ruokavalio turvaa yleensä riittävän magnesiumin saannin. Magnesiumtabletit ovat kätevä tapa varmistaa, että saa riittävästi magnesiumia. Liiallisen saannin tuntee yleensä lievistä vatsaoireista.

Folaatti
VRN suosittelee foolihappolisän käyttöä juuri ennen raskautta ja alkuraskaudesta. Folaatti ja foolihappo ovat esiasteita yhdisteille jotka osallistuvat veren punasolujen kehittymiseen. B12 vitamiini mahdollistaa folaattiyhdisteiden oikeanlaisen aineenvaihdunnan.  Yleensä ottaen folaattia on parempi saada ruoasta eikä turvautua pelkästään foolihapon saantiin pilleristä. Joissain ravintolisissä on myös folaattia. Foolihapon liikasaanti pillereistä voi olla haitallista ja se on yhdistetty autismiin lapsuudessa.
Jos epäilet, ettet saa ruoasta riittävästi folaattia, rasvaliukoinen koliini hoitaa elimistössä osittain samoja tehtäviä kuin folaatti. Koliinia saa runsaasti esimerkiksi kananmunan keltuaisesta. Kananmuna päivässä (=125mg koliinia) raskaana olevalle on hyvä idea tässäkin mielessä. Virvoitusjuomissa koliinia on 20mg/100ml. Suomessa sille ei ole asetettu saantisuositusta. Yhdysvalloissa sen minimisaantisuositus raskaana oleville on 450 mg/vrk. Epäillään kuitenkin, että tämä tulisi olla korkeampi.
Jos sinulla on todettu B12-vitamiinin puute, foolihappolisä on toimiva ratkaisu, eikä ruoasta saatavan folaatin määrän lisäys välttämättä auta. Automaattisesti folaatti- tai B12-vitamiinitasoja ei raskaana olevilta tutkita.

Rauta
”Riittävä raudan saanti on tärkeää, sillä suurella osalla raskaana olevista naisista veren hemoglobiini laskee raskauden aikana”
Eläinkunnan tuotteissa on paljon hemirautaa. Varsinkin riistassa ja kananmunissa on runsaasti rautaa joka imeytyy hyvin. Kasvispainotteista ruokavaliota noudattavien tulee huomioida raudan
imeytyminen. Hyviä raudanlähteitä kasvikunnan tuotteista ovat siemenet, pähkinät, leseet, jotkin murot (joihin lisätty rautaa).
Täysimetys suojaa lasta ainakin puolivuotiaaksi asti. Kiinteiden lisäruokien laatu on tärkeää puolivuotiaasta alkaen, jotta lapselle ei syntyisi raudanpuutosta.


Taulukko 1. Raudan imeytymistä edistävät ja estävät tekijät ruokavaliossa.
Imeytymiseen vaikuttavat tekijät
Mekanismi
Edistävät

Orgaaniset hapot, kuten C-vitamiinin askorbiinihappo, fermentoidut(hapatetut) ruuat
Pelkistää rautaa (Fe3+àFe2+) ja muodostaa liukoisia  komplekseja erityisesta ei-hemiraudan kanssa.

Liha, kala, siipikarja

Todennäköisesti lihaskudoksen peptidit edistävät imeytymistä, tarkka mekanismi ja muut mahdolliset tekijät vielä epäselviä
Estävät

Soijapavun proteiini
Muodostavat ei-hemiraudan kanssa liukenemattomia yhdisteitä.
fytaatit (pavut, linssit, herneet, täysjyvävilja)
Polyfenoliset yhdisteet (kahvi, tee, viini)

Kalsium (maitotuotteet, vihannekset, seesaminsiemenet)
Estää sekä hemi- että ei-hemiraudan imeytymistä, mekanismi tuntematon.

Tehnyt
Iiro Hietamäki, Liikuntaneuvoja, ETK, ravitsemustieteen opiskelija

Lähteet
Folaatti ja foolihappo:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/

D-vit ja Magnesium:

Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. 2018. http://jaoa.org/article.aspx?articleid=2673882

Decreased bioavailability of vitamin D in obesity. 2000

Rauta:
Pro-gradu tutkielma. Anni Kivelä. 2018. Raudanpuutoksen esiintyminen imeväisikäisillä. Helsingin yliopisto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti